Circulair ondernemen in België: Marktkansen in de gebouwde omgeving & plastics

Bron:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) KPMGOm onze uitstoot te verkleinen, meer duurzaam om te gaan met grondstoffen en onze economie toekomstbestendig te maken, is de vraag naar een (versnelde) circulaire transitie groter dan ooit.
Nederland en België zijn beide koplopers binnen dit thema en delen de ambitie om tegen 2050 volledig circulair te zijn. Deze gedeelde ambitie, de leiderspositie binnen de verschillende circulaire opgaven en de sterke handelsrelatie biedt kansen om de samenwerking tussen de buurlanden op dit thema komende jaren te intensiveren. Een grensoverschrijdende aanpak creëert marktkansen voor het bedrijfsleven en maakt het mogelijk de circulaire transitie in de lage landen te versnellen.
Om het handelspotentieel voor het Nederlands mkb binnen de kansrijke sectoren van de gebouwde omgeving en plastics in België in kaart te brengen, heeft de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in België, in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, KPMG de opdracht gegeven een sectorstudie uit te voeren en het potentieel in kaart te brengen. Naast de marktkansen heeft deze sectorstudie ook als doel de samenwerkingsmogelijkheden voor Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en industrieclusters in België zichtbaar te maken. Tevens worden de uitdagingen in de zakelijke omgeving uitgelicht en suggesties gedaan op welke manier het Nederlands mkb met deze uitdagingen kan omgaan.
Vanuit de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in België hopen wij met deze sectorstudie en flankerende activiteiten Nederlandse ondernemers wegwijs te maken in de wereld van circulaire economie in België en zo de kans op succes te vergroten.