Market Survey Report - The Brazilian Horticulture Market

Publicatiedatum:

24 februari 2023

Bron:

Dutch Brazilian Chamber of Commerce

Nederland en Brazilië hebben een langdurige relatie als het gaat om landbouw en agribusiness. Beide landen behoren tot de grootste agrarische producenten en exporteurs ter wereld en veel cijfers over de productie van de Braziliaanse landbouwsector zijn alom bekend.

De Braziliaanse tuinbouwsector is echter minder bekend, mogelijk omdat grote meerderheid van de productie afgezet wordt in de lokale markt, vooral op het gebied van bloemen en sierplanten. De grote Braziliaanse tuinbouwmarkt is belangrijk voor zowel de Braziliaan als de Nederlander bedrijven. Ook zijn een aantal Nederlandse bedrijven in deze sector al jaren actief zijn in Brazilië, denken we dat er nog veel kansen onbenut zijn voor Nederlandse bedrijven om de bilaterale handel verder te laten groeien.

Ook in Brazilië staat de groente- en fruitsector op de prioriteitenlijst Braziliaanse Ministerie van Landbouw, Vee en Bevoorrading – MAPA. MAPA heeft eind 2019 een nationaal programma gelanceerd dat gericht is op de modernisering van het groente- en fruitsector.

De Braziliaanse tuinbouwsector heeft een groot potentieel voor innovatie, bilateraal samenwerking, handel en investeringen. De afgelopen vijf jaar zijn getuige geweest aanzienlijke groei en ontwikkeling in de sierteelt/tuinbouw sector van Brazilië vanwege de toenemende acceptatie van landbouwtechnologie (agtech).

Het rapport is opgesteld om vooral zakelijke kansen in kaart te brengen voor Nederlandse bedrijven die geïnteresseerd zijn in de tuinbouwsector in Brazilië, die actief zijn in de sector, en die de ambitie hebben om zaken te verbeteren of te starten in Brazilië in dit gebied.