Innovatiemissie Chili: duurzaam geproduceerd zeewier

maandag 27 november 2023

Chili

Organisator

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Entreekosten

250,00 EUR

Evenement data

Van 27 november 2023 09:00 Tot 1 december 2023 17:00

Werkt u aan product- en/of technologieontwikkeling van duurzame alternatieve additieven, bijvoorbeeld voor diervoer, voedsel of biostimulanten? En wilt u weten wat zeewier voor mogelijkheden hierin biedt? Als u hierin ook nog wilt samenwerken met partners in Chili, dan is deze kennis- en technologie innovatiemissie uw kans!

Voor wie?

Bent u ondernemer of start-up actief in de R&D, technologieprovider of als onderzoeker verbonden aan een kennisinstelling? En bent u actief binnen een van onderstaande thema’s met focus op duurzame additieven uit zeewier? Dan is deze innovatiemissie interessant voor u.

  • Ontwikkeling en teelten van zeewier;
  • ontwikkeling uitgangsmateriaal voor zeewierteelten;
  • ontwikkeling en productie van duurzame (additieven voor) diervoeder;
  • ontwikkeling en productie van alternatieve (eiwit)producten uit zeewier;
  • ontwikkeling en productie van biostimulanten voor nieuwe toepassingen uit zeewier.

Chili: groot in (wilde) zeewier

De ruim 6.500 kilometer lange kustlijn van Chili is mede dankzij de rijke voedingsstoffen van de Humboldtstroom een uiterst geschikte locatie voor de teelt van zeewier. Zeewier wordt al lange tijd gebruikt in Chili voor toepassingen in voedsel, diervoer en biostimulanten (bodemverbeteraars). Grote volumes biomassa van natuurlijke zeewierbedden worden geoogst en direct na het drogen of na de eerste verwerkingsstappen geëxporteerd.

Chili is het grootste zeewier producerende land ter wereld als je alleen kijkt naar wilde oogst van natuurlijke zeewierbedden. Ongeveer 97% van de totale productie is in het wild geoogst zeewier, de andere 3% is afkomstig van aquacultuuractiviteiten. Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de opschaling van deze aquacultuuractiviteiten. Dit heeft waardevolle kennis en ervaring opgeleverd. Meerdere Chileense belanghebbenden, zoals (lokale) coöperaties, onderzoeksinstituten en nationale autoriteiten, zijn duidelijk geïnteresseerd in samenwerking met Nederlandse collega’s om productie én verwerking op te schalen.

Chili is volgens de Global Innovation Index (GII) de meest innovatieve economie in Zuid-Amerika en de Caraïben. Innovatie is in Chili ook goed ingebed in de zeewiersector en er zijn diverse interessante samenwerkingspartners beschikbaar, zowel in de productie als in onderzoek en ontwikkeling.

Ga naar website Je verlaat deze website