Wat Bettine Vriesekoop leerde van de taoïstische levenshouding door tegen Chinezen te tafeltennissen

dinsdag 21 mei 2024

Beethovenstraat 200, Amsterdam

Organisator

VNC

Evenement data

Van 21 mei 2024 17:30 Tot 21 mei 2024 19:30

Aankondiging: Dinsdag 21 mei 2024: een avond met Bettine Vriesekoop in Amsterdam, Beethovenstraat 200.

Op 21 mei zal Vereniging Nederland China een avond organiseren met Bettine Vriesekoop in de hoofdrol. Bettine zal spreken over haar nieuwste boek: Chinese wijsheid in een balletje; het spel van Tao en in gesprek gaan met Monique Knapen, voorzitter van de Vereniging Nederland China

Titel: Wat Bettine Vriesekoop leerde van de taoïstische levenshouding door tegen Chinezen te tafeltennissen

Waar gaat dit boek over: Haar liefde voor tafeltennis leidde bij Bettine Vriesekoop tot een diepgaande interesse in China. In haar sportloopbaan en haar verdere leven zou een taoïstische levenshouding haar steun en houvast geven. Wat houdt deze Chinese filosofie van de wijsgeer Laozi dan in, wat heeft Bettine ervan geleerd en wat kunnen ook wij van de Tao leren?

Bettine legt dit uit aan de hand van persoonlijke ervaringen: als tafeltennisster die mede door haar Chinese inzichten de absolute top haalde, als correspondente voor NRC Handelsblad in Peking, als schrijfster en tegenwoordig ook als tafeltennistrainster.

Naast deze biografische schetsen bezorgt Vriesekoop ons ook een – bescheiden – leerboek aan de hand van verzen uit het Tao-boek Dao de jing. Daarbij geeft ze ons simpele oefeningen om in het spel de balans te vinden. De Chinese wijsheid die zij met bat en balletje uitdraagt, maken van haar trainingen zodoende ook lessen voor het dagelijkse leven.

  • 19:30 inloop 
  • 20:00 programma inleiding, lezing door Bettine Vriesekoop met aansluitend een interview met Monique Knapen en een Q&A met de zaal
  • 21:30 borrel in restaurant la Lotteria (pand Goede Doelen Loterijen)

Er zullen boeken worden verkocht door Boekhandel Van Rossum.

Het adres is Beethovenstraat 200, 1077 JZ te Amsterdam, het auditorium van de Goede Doelen Loterijen. De locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer (station Zuid is op loopafstand). Parkeren op eigen gelegenheid. 

De locatie is aangeboden door de Goede Doelen Loterijen. De toegang is gratis voor leden en niet leden. De capaciteit is beperkt en VNC leden hebben voorrang. Reserveren via info@vnc-china.nl Reserveren a.u.b. voor 17 mei.

  • Voor de borrel vragen we een bijdrage van 10 euro te betalen bij de ingang van het restaurant 

Met dank aan Uitgeverij Brandt en de Goede Doelen Loterijen.

De Vereniging Nederland China is een onafhankelijke vereniging met als doel meer kennis over China te delen en netwerken met elkaar te verbinden. We doen dit zonder politieke of religieuze kleur en bestaan al 47 jaar zonder winstoogmerk.

Wilt u meer informatie? Volg ons op Facebook: https://www.facebook.com/VNederlandChina