Kansen voor de Nederlandse laadpalensector in de VS

Bron:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) Nederlandse ambassade in Washington D.C.

Op 15 november 2021 is de Infrastructure Investment and Jobs Act (IIJA) aangenomen door de Biden regering. Hiermee wordt er ongeveer 550 miljard dollar vrijgemaakt om te investeren in de modernisering van de Amerikaanse infrastructuur (o.a. wegen, bruggen, spoorwegen).

Binnen de IIJA is er 5 miljard dollar, verspreid over de komende 5 jaar, gereserveerd voor de aanleg van een elektrisch voertuigen (EV) laadpalen netwerk, VS breed (500.000 laadpalen, 120.000 km aan snelweg). Van deze 5 miljard dollar zal er in 2022 en 2023 samen al 1,5 miljard worden geïnvesteerd.

Nederlandse bedrijven lijken vooral te kunnen profiteren van investeringen uit de IIJA via een Amerikaanse partner of als men al productiefaciliteiten in de VS heeft. Dit heeft te maken met de Build America, Buy America voorwaarden.

De subsidies voor het opzetten van een laadpalennetwerk worden via een fonds met een verdeelsleutel verdeeld over de individuele Amerikaanse staten. Op welke manier elke staat dit geld wil investeren in projecten om laadpaleninfrastructuur op te bouwen, staat beschreven in hun ingediende ‘Electric Vehicle Infrastructure Deployment Plan’. Per staat is dat plan hier te vinden: EV Deployment Plans - NEVI - Environment - FHWA (dot.gov). De staten moeten hun aanbestedingsprocedures nog bekendmaken, naar verwachting worden deze eind dit jaar geopend.

Meer weten?

Nederlandse bedrijven die interesse hebben in deze kansen of meer informatie willen ontvangen, kunnen dit kenbaar maken bij de Nederlandse ambassade in Washington via: was-ea@minbuza.nl

Bekijk voor meer kansen en landeninformatie voor de Verenigde Staten op RVO.nl.

Download rapport Je verlaat deze website