Podcast: Profiteren van protectionisme en tomaten verkopen in Spanje

Bron:

BNR

Dreigende taal van China. Het economische imago van Europa staat op het spel, zeggen de Chinezen. Ze zijn boos op de nieuwe handelsbeperkingen die Brussel ze heeft opgelegd. China noemt het ‘eenzijdig protectionisme’ en zegt dat de EU deze ‘anti-globaliserings-stappen’ moet heroverwegen.

De relatie wordt er dus niet beter op, maar er zijn ook ondernemers die daar juist van profiteren. Bijvoorbeeld CarbonX, die een soort grafiet kunnen maken, dat nodig is voor batterijen en accu's. Zo'n 90 procent van het grafiet komt tot nu toe uit China. Maar in de toekomst kunnen we die belangrijke grondstof dus gewoon in Europa maken, zegt CEO Rutger van Raalten.

Looye Kwekers

De Nederlandse tuinbouwsector gaat de hele wereld over. Bijvoorbeeld de tomaten van Looye Kwekers. Maar waarom worden de Hollandse tomaten zelfs geleverd aan een warm land als Spanje? Dat komt Margriet Looije uitleggen in deze aflevering van Wereldspelers.

Om die tomaten te kunnen oogsten uit de Hollandse kassen, zijn veel medewerkers nodig. Dat werk wordt voor een groot deel gedaan door arbeidsmigranten. Looije maakt zich zorgen of dat wel zo kan blijven nu arbeidsmigratie zo prominent op tafel ligt bij de kabinetsonderhandelingen.

Luister de podcast hier.

Bron: BNR Wereldspelers.