Zakendoen met China: de vertrouwensband is alles

Bron:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

China is met 1 miljard consumenten een interessante markt voor ondernemers. Maar bij het zakendoen heeft u er ook te maken met grote cultuurverschillen. Eén belangrijk verschil is het opbouwen van zakelijke vertrouwensrelaties. Hoe wint u het vertrouwen van uw Chinese partners? En in deze tijd actueel: hoe doet u dat op afstand?

Bij RVO hebben we geleerd van de verhalen van ondernemers en van onze eigen ervaringen. We zetten de belangrijkste aandachtspunten en tips op een rij. Simone Ho is landenadviseur voor China. Zij helpt ondernemers dagelijks met hun vragen over zakendoen in China en deelt haar inzichten.
 

Hoe vertrouw je elkaar?

Om je partners of collega's te kunnen vertrouwen, beoordeel je ze meestal tijdens het zakendoen: komen ze afspraken na, leveren ze op tijd, komen ze überhaupt opdagen. 

Je hoeft dan meestal niets persoonlijks van ze te weten. Je kunt in Nederland zelfs jarenlang samenwerken en elkaar nooit zien bij een vrijdagmiddagborrel. En als je wel gaat borrelen, zal je misschien de eerste keer niet uitgebreid vertellen wat je de volgende dag met je vrienden of kinderen gaat doen. Je wilt immers niet onprofessioneel overkomen.

In China is het een totaal ander verhaal. Chinezen zijn meer geneigd om eerst af te tasten, voordat ze overgaan tot zakelijke afspraken. En in tegenstelling tot Nederland, is het daarbij juist wél belangrijk om meer te laten zien van wie je 'privé' bent. 

Het idee is dat, als je niet open bent over de dingen die voor jou écht belangrijk zijn (of het nu om je kinderen gaat, wat je vanavond gaat eten, je favoriete voetbalclub of de muziek in je afspeellijst), dan verberg je misschien ook wel belangrijke zakelijke informatie.

Download rapport Je verlaat deze website