Inflation Reduction Act USA | 2023

Bron:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Op 16 augustus 2022 heeft President Biden de Inflation Reduction Act (IRA) ondertekend. De IRA is na de Infrastructure Investment and Jobs Act (IIJA; 2021), en de CHIPS and Science Act (2022) de derde wetgevende mijlpaal voor de Biden regering. 

De IRA bevat een stimuleringspakket voor de verduurzaming van de Amerikaanse economie en infrastructuur, verlaging van zorgpremies en medicijnprijzen, en nieuwe belastingregels voor zeer grote bedrijven. 

De IRA wordt in de VS gezien als een historische wet, omdat dit de eerste keer is dat er zo’n groot pakket op het gebied van klimaat en energie is aangenomen. In de IRA wordt bijna 400 miljard dollar voor verduurzaming uitgetrokken, met het doel om de CO2 uitstoot met 40% te verminderen voor 2030 ten opzichte van 2005. Hiermee wil de regering Biden onder andere ervoor zorgen dat de VS haar verplichting nakomt wat betreft het klimaatakkoord van Parijs. Het grootste deel van het budget gaat naar duurzame energie (circa 250 miljard dollar), gevolgd door de industrie (circa 50 miljard dollar) en transport/elektrische voertuigen (circa 25 miljard dollar).

Lees de publicatie door deze op deze pagina via de weblink te downloaden.

Download rapport Je verlaat deze website