Economische missie naar Maleisiƫ en Vietnam met minister-president Rutte

zaterdag 28 oktober 2023

Federaal territorium van Kuala Lumpur

Organisator

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) Ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur VNO-NCW

Entreekosten

950,00 EUR

Evenement data

Van 28 oktober 2023 09:00 Tot 4 november 2023 18:00

Is uw bedrijf actief in halfgeleiders, hightech of in digitalisering? En bent u benieuwd naar uw zakelijke kansen in Maleisië en Vietnam? Neem dan deel aan deze missie naar Maleisië en Vietnam, van 28 oktober tot 4 november 2023.

Minister-president Mark Rutte is voornemens in beide landen aan te sluiten bij een deel van het programma.

Voor wie?

Deelname staat open voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die actief zijn in de sectoren hightech manufacturing en digitalisering.

Hightech manufacturing:

 • Halfgeleiders en chipontwerp
 • Elektronica
 • High-precisie
 • Industrie 4.0 toepassingen

Digitalisering:

 • Softwareontwikkeling en ICT diensten
 • Kunstmatige intelligentie (AI), cyberveiligheid en Big Data

Wij nodigen in het bijzonder ook vrouwelijke ondernemers en start-ups uit om aan deze missie deel te nemen.

Marktkansen in Maleisië

De Maleisische economie is gericht op export. Voor de maakindustrie is Maleisië bijvoorbeeld een belangrijk land.

 • De laatste jaren is vooral de uitvoer van hightechproducten hard gegroeid. In 2021 tot een waarde van ruim $ 100 miljard. De halfgeleiderindustrie is daarbinnen belangrijk. Maleisië is goed voor 7% van de handel in halfgeleiders wereldwijd, vooral in de backend.
 • Maleisië biedt ook kansen aan bedrijven en organisaties om productieprocessen te automatiseren en te verbeteren. Vooral in de automotive, voedselbewerkings- en medische sector.
 • De snelle groei van de digitale economie (12% per jaar) zorgt ook voor kansen voor Nederlandse bedrijven in outsourcing en in kunstmatige intelligentie (AI), cyberveiligheid en Big Data.

Internationale bedrijven ervaren in Maleisië een fijn ondernemersklimaat en een goed ontwikkeld ecosyteem met investeringssteun door de overheid. Bij het ondernemen in Maleisië helpen ook de goede infrastructuur en het hoge opleidingsniveau van de Engelssprekende bevolking.

In onderstaand marktrapport leest u meer over kansen in de Maleisische maakindustrie.
Marktrapport Maleisië: smart industry-kansen in de maakindustrie (rvo.nl)

Marktkansen in Vietnam

Vietnam heeft zich snel ontwikkeld tot tweede exporteur van hightechproducten naar Noordwest-Europa. Het land heeft nu een marktaandeel van 6% wereldwijd. De hightech sector is de afgelopen 5 jaar met 19% gegroeid.

In Vietnam zijn grote productielocaties. Zo ondernemen Samsung, Foxconn, Intel en Panasonic wereldwijd vanuit Vietnam. Het ecosysteem rond deze bedrijven is nog volop in ontwikkeling, maar groeit wel snel.

Steeds meer Nederlandse hightechbedrijven richten zich op Vietnam.

 • Vietnam is vooral aantrekkelijk door de jonge, hardwerkende beroepsbevolking, die steeds beter is opgeleid. Ook zijn arbeidskosten redelijk laag.
 • Vietnam heeft een strategisch goede ligging en grenst bovendien aan China.
 • Vietnam heeft veel vrijhandelsverdragen gesloten. Hierdoor is het land makkelijk op te nemen in een regionale productieketen.
 • In Vietnam liggen veel marktkansen. Vooral in hightech manufacturing (halfgeleiders, elektronica, high-precisie), chipontwerp, software ontwikkeling en in industrie 4.0-toepassingen voor de maakindustrie.
Ga naar website Je verlaat deze website