Trends in Export 2024 | Het jaarlijkse onderzoek over trends, knelpunten en verwachtingen van de Nederlandse export.

Belangrijkste resultaten Trends in Export 2024:

Wat is er in 2023 terechtgekomen van de verwachtingen die exporteurs daar een jaar eerder over hadden? Wat is er dit jaar veranderd in bestaande en nieuwe exportmarkten? Wat zijn de verwachtingen voor volgend jaar? Het jaarlijkse onderzoek naar Trends in Export geeft hierop en op meer de antwoorden.

 • Geen stijging exportomzet in 2023 (0%)
  Exporteurs zagen hun exportomzet in 2023 per saldo niet stijgen. De omzetstijging is ook lager dan wat er in 2022 voor 2023 werd verwacht (3%), wat al een lage verwachting was ten opzichte van de jaren daarvoor. Een resultaat van 0% is veruit het laagste groeipercentage, op coronajaar 2020 na, dat we in de afgelopen tien jaar hebben gezien.
   
 • Verwachtingen voor 2024 positief (+7%)
  Voor het komend jaar verwachten exporteurs een exportgroei van gemiddeld 7%. Daarmee zou het resultaat over 2023 als een forse dip gekwalificeerd kunnen worden mits de verwachting volgend jaar uitkomt. De verwachting van 7% ligt duidelijk boven die van voor 2023, maar nog wel onder de gemiddelde exportgroeiverwachting van 9% over de jaren 2014 tot en met 2022. 
   
 • Exporteursvertrouwen gelijk aan vorig jaar (6,1) 
  Het vertrouwen dat exporteurs hebben in het economische klimaat voor het komende jaar en verder komt gemiddeld uit op een 6,1. Dat is gelijk aan vorig jaar, toen het sterk was gedaald ten opzichte van de jaren daarvoor. Er is dus nog geen verbetering zichtbaar in het vertrouwen van de exporteurs in het economisch klimaat, ondanks de positieve exportgroeiverwachting voor 2024. 

Lees het volledige rapport van Atradius en evofenedex door het te downloaden via de weblink. 

Download rapport Je verlaat deze website